Selecteer een pagina

Zin in lente

Op dit soort dagen in januari – druilerige regen en een grijze lucht – begin ik altijd naar lente te verlangen. Hoewel het eerste bloeiende speenkruid al is gesignaleerd, zie ik hier nog weinig voortekenen. Dan halen we de lente maar in huis met geurende lentebloemen, zoals hyacint en sering. En vanmiddag lekker mosterdkers zaaien.

De sering is een heester met zoet geurende bloemtrossen. De sterkte van de geur is afhankelijk van de soort. Het kleurenpalet van de sering varieert van zuiver wit tot zachtroze en lilapaars. Er zijn ook tweekleurige seringen. De sering (Syringa vulgaris) komt van oorsprong uit Zuid-Europa. De plant behoort tot de olijffamilie (Oleaceae).

Ambachtelijk
De teel van seringen is van oudsher geconcentreerd rondom Aalsmeer. De vruchtbare veengrond aldaar is heel geschikt voor de seringenteelt. De kwekers hebben een bijzondere, ambachtelijke werkwijze ontwikkeld. Zij halen in het najaar de seringenstruiken van de akkers, die aan het water gelegen zijn. Met de boot worden ze naar de kas gebracht. De temperatuur in de kas wordt flink opgestookt, waardoor de bloemknoppen uitlopen. Na de oogst gaan de planten weer terug naar de akkers. Het volgende jaar wordt de struik alleen gesnoeid. Een jaar later gaat de struik weer op reis.

Op Pure Seasonal Flowers vind je nog meer informatie en inspirerende foto’s van seringen.

3 Reacties

  1. Marleen

    Ja, laat de lente maar komen! Ik ben ook bezig met kiemgroente. Hier staan rode shiso en alfalfa te kiemen. En ik ben aan het experimenteren met groene erwten. Laatst zag ik een recept met pea shoots en bedacht me dat Alys Fowler gewoon groene erwten uit de supermarkt gebruikt voor de scheuten. Dus hier staat naast de kiemgroente ook een bak met Hak erwten. Ben heel benieuwd!

    Antwoord
  2. Petra

    Leuk idee. Ik begin met mosterdkers. En daarna aan de erwten!

    Antwoord
  3. natuurlijk-rijk

    Er zijn heel wat struiken erg vroeg dit jaar, maar het speenkruid bloeit hier toch nog niet, gelukkig staat er nog heel wat anders in bloei, heerlijk!

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − 7 =

Bouw een bloeiboog

Bouw een bloeiboog

De paardenbloemen bloeien! En dat is goed nieuws voor de bijen, vlinders en andere insecten die naarstig op zoek zijn naar nectar en stuifmeel. Ik laat de paardenbloemen dan ook zoveel mogelijk staan, waardoor ze onderdeel worden van de bloeiboog op ons landje....

Inheemse Zaaiweek, doe je ook mee?

Inheemse Zaaiweek, doe je ook mee?

Denk je bij zaaien aan het voorjaar? Dat is niet zo gek, want eenjarige zomerbloemen en groente kun je het beste in het voorjaar zaaien. Wil je inheemse bloemen zaaien, dan is september dé maand om te zaaien. Om daar aandacht voor te vragen is de Inheemse Zaaiweek –...