Selecteer een pagina

Circulair tuinieren is nog leuker dan ik dacht

Je kunt alles kopen (en afvoeren als je het niet meer nodig hebt) maar het is veel leuker om materialen die je al hebt een nieuwe functie te geven. En veel duurzamer natuurlijk. Je kunt van alles bedenken. Een voorbeeld: wij snoeien elke winter de leiplatanen die voor onze boerderij staan. Stapels takken komen ervan af. En alles wordt hergebruikt:

  1. De dikste takken gebruik ik als klim- en steunmateriaal in de moestuin, bijvoorbeeld als tipi voor de klimmende bonen en als hekwerkje rondom de hoge Dahlia’s.
  2. Een bundel takken hangen we te drogen. Dat worden aanmaakhoutjes.
  3. Wat er dan nog overblijft, verdwijnt in een takkenril. We hebben takkenrillen in verschillende vormen en maten, maar de plataantakken reserveer ik voor de takkenril langs onze voortuin (zie foto). Door alleen plataantakken te gebruiken, oogt deze takkenril mooi rustig. Sommige mensen vinden het vast nog rommelig, maar ik ben er blij mee.

 

Nog meer ideeën voor de circulaire tuin:

  • Laat bladeren zoveel in de borders liggen. Of hark het ernaartoe. Wat overblijft kun je composteren tot bladcompost.
  • Maak brandnetelgier als plantversterker. In het boek ’34 planten om mee te tuinieren’ (van Bernard Bertrand e.a.) staan nog meer ideeën.
  • Hergebruik stoeptegels en stenen in de bestrating. Blijft er nog wat over, maak er dan een stapelmuurtje van (oud dakpannen kunnen er ook in). Dat is een perfecte leefomgeving voor veel insecten.

Heb jij nog aanvullingen? Dan hoor ik het graag!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − veertien =

Bouw een bloeiboog

Bouw een bloeiboog

De paardenbloemen bloeien! En dat is goed nieuws voor de bijen, vlinders en andere insecten die naarstig op zoek zijn naar nectar en stuifmeel. Ik laat de paardenbloemen dan ook zoveel mogelijk staan, waardoor ze onderdeel worden van de bloeiboog op ons landje....

Inheemse Zaaiweek, doe je ook mee?

Inheemse Zaaiweek, doe je ook mee?

Denk je bij zaaien aan het voorjaar? Dat is niet zo gek, want eenjarige zomerbloemen en groente kun je het beste in het voorjaar zaaien. Wil je inheemse bloemen zaaien, dan is september dé maand om te zaaien. Om daar aandacht voor te vragen is de Inheemse Zaaiweek –...

Takkenberg vol met leven

Takkenberg vol met leven

Stekelige takken van de meidoornhaag, uitgebloeide zonnebloemen en kruiwagens vol met tamme-kastanje-bolsters en mos. Met een grote tuin heb je veel groen 'afval', maar gelukkig ook veel ruimte om er iets mee te doen. Meer biodiversiteit Achter in de boomgaard hebben...