Stekelige takken van de meidoornhaag, uitgebloeide zonnebloemen en kruiwagens vol met tamme-kastanje-bolsters en mos. Met een grote tuin heb je veel groen ‘afval’, maar gelukkig ook veel ruimte om er iets mee te doen.
Meer biodiversiteit
Achter in de boomgaard hebben we een berg gemaakt van al het grove groenafval. We gooien er telkens nieuw materiaal bij, maar door het composteringsproces onder in de berg zakt de boel ook weer in. Nu alles er een poosje ligt, begint de berg te leven. Ik ontdekte bijvoorbeeld kleine paddestoelen tussen de takken. Ook het dood gewaande mos wordt weer groen. En ik weet zeker dat er kleine dieren tussen de takken schuilen en overwinteren. Zo zorgt onze takkenberg ook voor meer biodiversiteit. Hoe mooi is dat!
Bloemen voor nog meer leven
Het blijft niet bij groenafval. Laatst had ik ook een paar kruiwagens grond ‘over’. Daarmee heb ik een kant van de takkenberg aangeaard. En daar ga ik weer bloemen in zaaien, geïnspireerd op een experiment met ecohopen in Friesland. “Door de bovenlaag van de hopen in te zaaien met bloemenzaad krioelt het in de afvalhopen niet alleen van de torretjes, kevertjes en houtboorders maar bezoeken ook bijen, hommels en vlinders de hoop”, zegt initiatiefnemer Jan Wester hierover in het Friesch Dagblad. Nog meer leven!
0 reacties