Selecteer een pagina

Strobloem & nog meer droogbloemen


In de moestuin kweek ik al jaren strobloemen tussen de groenten. Ik hou van de vrolijke, felle kleuren. Dit jaar kweek ik voor het eerst ook een pastelkleurige strobloemenmix van Sarah Raven. Strobloemen heb je nooit genoeg, toch? Ik verwerk ze vers in mijn plukboeketten. En ik droog ook altijd een hele serie. Strobloemen behouden hun kleur heel goed, leuk voor in de winter. Ik vind ze bijvoorbeeld erg mooi als losse bloemen in een oude glazen weckpot.

Meer biodiversiteit! Strobloemen zijn heel geliefd bij bijen en vlinders. Op zonnige dagen gonst en zoemt het strobloemenbed. Echt waanzinnig!
Naast strobloemen zijn er nog veel meer bloemen die je mooi kunt drogen. Een (niet volledig) overzicht, ter inspiratie:
Een- en tweejarigen:
Gipskruid (Gypsophilla)
Hazenstaartje (Lagurus)
Judaspenning (Lunaria) – transparante zaaddozen
Juffertje in het groen (Nigella) – zaaddozen
Kattenstaart (Amaranthus)
Klaproos (Papaver) – zaaddozen
Lampionplant (Physalis)
Lamsoor (Limonium)
Molucella
Papierbloem (Xeranthemum annuum)
Ridderspoor
Roze zonnestraal (Helipterum manglesii of Rhodanthe)
Strobloem (Helichrysum bracteatum)
Trilgras (Briza)

Vaste planten en heesters:
Duizendblad (Achillea) 
Kogeldistel (Echinops)
Kruisdistel (Eryngium)
Lavendel
Pioen (Paeonia)
Roos
Aan de lucht
Bloemen droog je het makkelijkst ‘aan de lucht’. Hang de bloemen in kleine bosjes op de kop. Bind ze bij elkaar met een elastiekje of vervang het bindtouw op tijd (de stelen krimpen iets). Je kunt grotere bloemen ook – naast elkaar – op een stukje gaas drogen (zorg ervoor dat het gaas los ligt van de ondergrond). Droog bloemen op een donkere, goed geventileerde plaats; dan behouden ze het mooist hun kleur. Heb je een droogoven, dan kun je die ook gebruiken om bloemen te drogen.
Experimenteer! Bloemen met stevige stelen laten zich het makkelijkst drogen, maar strobloemen zijn daarop alweer een uitzondering. Gewoon proberen!

1 Reactie

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 10 =

Bouw een bloeiboog

Bouw een bloeiboog

De paardenbloemen bloeien! En dat is goed nieuws voor de bijen, vlinders en andere insecten die naarstig op zoek zijn naar nectar en stuifmeel. Ik laat de paardenbloemen dan ook zoveel mogelijk staan, waardoor ze onderdeel worden van de bloeiboog op ons landje....

Inheemse Zaaiweek, doe je ook mee?

Inheemse Zaaiweek, doe je ook mee?

Denk je bij zaaien aan het voorjaar? Dat is niet zo gek, want eenjarige zomerbloemen en groente kun je het beste in het voorjaar zaaien. Wil je inheemse bloemen zaaien, dan is september dé maand om te zaaien. Om daar aandacht voor te vragen is de Inheemse Zaaiweek –...