Selecteer een pagina

Inheemse Zaaiweek, doe je ook mee?

Denk je bij zaaien aan het voorjaar? Dat is niet zo gek, want eenjarige zomerbloemen en groente kun je het beste in het voorjaar zaaien. Wil je inheemse bloemen zaaien, dan is september dé maand om te zaaien. Om daar aandacht voor te vragen is de Inheemse Zaaiweek – van 25 september t/m 1 oktober 2023 – in het leven geroepen. Doe je ook mee?

Leven in de tuin

In 2020 ben ik begonnen met het zaaien van een kleine bloemenweide met inheemse planten. Het is een plek geworden waar ik graag even naartoe loop om te kijken hoe het er nu weer uitziet. Vooral de bloei van de margrieten was een groot feest. Opvallend is ook dat er volop insecten te vinden zijn. Het gonst er van het leven. Dat vraagt om uitbreiding. Hoe meer inheemse bloemen, hoe meer leven in de tuin.

Bloemenweide

De oude moestuin* (waar we vanuit huis op uitkijken) wordt nu ook bloemenweide. Op zich niet de meest logische plek, want een moestuin staat voor voedselrijke grond, terwijl een bloemenweide het beste gedijt op voedselarme grond. Nu heb ik onze moestuin dit jaar lichtelijk verwaarloosd. Bovendien tuinieren we hier op arme zandgrond, dus ik waag het erop.

Vals zaaibed

Ik ben inmiddels druk bezig met het maken van een vals zaaibed. Oftewel: onkruid verwijderen (heel veel onkruid), even afwachten wat er spontaan opkomt en dat dan ook weer verwijderen. Zo ontstaat een prachtig zaaibed voor een bloemenweide. Eind september ga ik zaaien. Nu al zin in.

Tip! Cruydt-Hoeck heeft een mooi assortiment inheemse bloemenzaden van zeer goede kwaliteit (non-spon). Ik kies voor het meerjarige mengsel G1 Bloemrijk grasland gemengd met een akkerbloemenmengsel, zodat je het eerste jaar ook lekker veel bloemen kunt verwachten. 

Kijk voor meer informatie en zaai-instructies op Inheemse Zaaiweek.

* Ik heb nog steeds een moestuin, maar nu achter op ons landje.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − twee =

Bouw een bloeiboog

Bouw een bloeiboog

De paardenbloemen bloeien! En dat is goed nieuws voor de bijen, vlinders en andere insecten die naarstig op zoek zijn naar nectar en stuifmeel. Ik laat de paardenbloemen dan ook zoveel mogelijk staan, waardoor ze onderdeel worden van de bloeiboog op ons landje....

Takkenberg vol met leven

Takkenberg vol met leven

Stekelige takken van de meidoornhaag, uitgebloeide zonnebloemen en kruiwagens vol met tamme-kastanje-bolsters en mos. Met een grote tuin heb je veel groen 'afval', maar gelukkig ook veel ruimte om er iets mee te doen. Meer biodiversiteit Achter in de boomgaard hebben...