Project vogelbosje – deel 1
Wij willen meer vogels!
Mussen, mezen, merels. Rondom ons huis – oud boerderijtje op het Achterhoekse platteland – zien we vooral de gewone tuinvogels. Zijn we daarvoor ‘naar buiten’ verhuisd? Het grasland achter ons huis geeft al meer variatie: bonte specht, Vlaamse gaai en soms zelfs een patrijzenfamilie (dan staan we te springen van enthousiasme). Met de aanleg van een vogelbosje hopen we nog meer bijzondere vogels te kunnen verwelkomen.
Vogelbosje
Welke bomen en struiken?
- Kardinaalsmuts (Euonymus europaeus)
- Lijsterbes (Sorbus aucuparia)
- Vlier (Sambucus nigra, zie foto)
- Rode kornoelje (Cornus sanguinea)
- Gele kornoelje (Cornus mas)
- Veldesdoorn (Acer campestre)
- Gelderse roos (Viburnum opulus)
- Vuilboom of sporkehout (Rhamnus frangula)
- Sierappel (Malus ‘Red Sentinel’ of een andere)
Meidoorn (Crateagus) en fruitbomen passen er ook mooi bij, maar die zijn bij ons al goed vertegenwoordigd in de gemengde haag (zie foto) en de hoogstamboomgaard. Wij gaan het plantgoed bestellen bij een boomkweker in de buurt, zodat het binnenkort de grond in kan. Wordt vervolgd!
Tips & ideeën
- Je kunt kant-en-klare biodiversiteits- of (vogel)bospakketten bestellen, bijvoorbeeld bij Kwekerij De Heliant en Sprinklr.
- Verwerk snoeihout in een takkenril. Vogels gebruiken die als schuil- en nestplaats.
- Hang nestkasten op voor verschillende vogels. Wij hebben bijvoorbeeld nestkasten voor mees, mus, spreeuw en steenuil.
- Wil je je tuin vogelvriendelijk maken, dan mag water eigenlijk ook niet ontbreken. Een natuurlijke vijver wordt ons volgende project.
Meer lezen?
- De website van IVN Natuureducatie over Tiny forests. Je kunt daar ook het Handboek Tiny forest downloaden.
- Het boek ‘De tuinjungle: tuinieren om de wereld te redden’ van Dave Goulson (achterin staat ook een lijstje met bomen en struiken die niet mogen ontbreken in een vogelvriendelijke tuin).
- Het boek ‘Maak je eigen jungle (meer dierenleven in je tuin)’ van Katja Staring e.a. verschijnt in april bij KNVV Uitgeverij. Daar ben ik ook wel heel benieuwd naar.
Ik had eerst eensierappel met kleine appeltjes die heel makkelijk in vogelkeeltjes glijden. Resultaat: in oktober, weg appeltjes. Eem malus met grotere appeltjes heb je zelf veel meer plezier van.
Jaloers op de vlier! Dat trekt echt altijd mooie vogeld aan. en je kunt er zelf ook de lekkerste sap van maken. Zowel van de bloemenschermen als later de bessen.
Mijn vorige antwoorden verdwenen in het niets… Hopelijk kun je deze wel lezen! Bedankt voor de tip. Zelf wil je er ook van genieten, toch?
Ja! Van de eerste bloesem maken we altijd vlierbloesempannekoeken. Zo bijzonder van smaak.