Selecteer een pagina

Nog meer vogels in je tuin!

Zijn dat nu putters? Ik kijk nog eens goed naar de kleurrijke vogeltjes in de moestuin. Ze eten van de zaden van de korenbloemen, die het dit jaar geweldig doen. En inderdaad, het zijn putters (ze zijn zo beweeglijk dat ik ze nog niet heb kunnen fotograferen). Sinds we hier wonen maken we onze tuin – stap voor stap – aantrekkelijker voor vogels. En dat werkt!

tuinwaarts-variatie in de tuin
Variatie voor meer vogels in de tuin.

Tips van Anna Kemp

Wil je ook je tuin aantrekkelijk maken voor vogels. Houd dan rekening met de vier v’s. Dat vertelde Anna Kemp laatst in een interview dat ik met haar had. Zij is tuin- en landschapsontwerper en weet alles over vogels in de tuin. Anna heeft ook een natuur- en theetuin ‘NatuurlijkBUITEN’ in Sinderen. Wat zij vertelde over vogels in de tuin, wil ik ook hier graag delen.

Leven in de tuin

Eerst vroeg ik Anna wat zij zo leuk vindt aan vogels in de tuin. “Er is leven in je tuin. Je ziet de vogels zoeken naar eten. In het voorjaar zie je ze elkaar het hof maken en nestmateriaal verzamelen. Er gebeurt van alles in je tuin dat te volgen is. Vogels komen en gaan. En je weet nooit wanneer ze er zijn. Nu in de zomer is het echt genieten van wat er spontaan op je tuin afkomt. Maar dat hangt er natuurlijk ook vanaf van wat je te bieden hebt.”

Vier v’s in je tuin

Het is heel makkelijk om je tuin aantrekkelijk te maken voor vogels. Alles draait om de vier v’s in je tuin: voedsel, veiligheid, voortplanting en variatie. Anna: “Zorg dat er het hele jaar door voldoende voedsel beschikbaar is, zoals zaden en insecten. Het is ook belangrijk dat je tuin een veilige plek is waar vogels kunnen wegvluchten als de kat van de buren of een sperwer langskomt. Dat kan bijvoorbeeld met een takkenril of struiken met doorntjes. Daarnaast moeten vogels zich ook kunnen voortplanten. Hang daarvoor nestkastjes op en zorg voor struiken of een dichte haag waar ze hun nestje in kunnen bouwen.”

Variatie voor de vogels

Het alllerbelangrijkste is variatie in je tuin. “Zorg bijvoorbeeld voor een drinkbak of vijver(tje) waar vogels kunnen drinken en badderen. Een stukje gazon is goed; daar zoeken merels en lijsters naar wormen in de grond. Creëer ook kleurrijke borders, waar vanaf het vroege voorjaar tot ver in het najaar bloemen bloeien. Daar komen insecten op af, die weer voedsel vormen voor de vogels. Verder kun je denken aan allerlei struiken die zowel voedsel als veiligheid bieden, maar bijvoorbeeld ook een appelboom waar vogels in kunnen uitrusten. En misschien kun je nog een kale muur bedekken met een klimhortensia. Je kunt zo veel elementen in je tuin aanbrengen, waardoor het juist voor vogels aantrekkelijk wordt om naartoe te komen.”

Boekentip: Maak je eigen jungle

Wil je nog meer stappen zetten vom je tuin aantrekkelijk te maken voor vogels en andere dieren? Lees dan het onlangs verschenen boek ‘Maak je eigen jungle, Meer dierenleven in je tuin’  van Katja Staring, met medewerking van Anna Kemp en illustraties van Kim Veenman.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vijf =

Bouw een bloeiboog

Bouw een bloeiboog

De paardenbloemen bloeien! En dat is goed nieuws voor de bijen, vlinders en andere insecten die naarstig op zoek zijn naar nectar en stuifmeel. Ik laat de paardenbloemen dan ook zoveel mogelijk staan, waardoor ze onderdeel worden van de bloeiboog op ons landje....

Inheemse Zaaiweek, doe je ook mee?

Inheemse Zaaiweek, doe je ook mee?

Denk je bij zaaien aan het voorjaar? Dat is niet zo gek, want eenjarige zomerbloemen en groente kun je het beste in het voorjaar zaaien. Wil je inheemse bloemen zaaien, dan is september dé maand om te zaaien. Om daar aandacht voor te vragen is de Inheemse Zaaiweek –...