Selecteer een pagina

Moestuinmaandag: over wieden & aarden

Hier zijn nog geen tomaten gezaaid en ook geen aardappels de grond ingegaan. Ik ben nog lang niet zo ver als veel andere moestuinders; ik trek mijn eigen plan. Eerst binnenshuis een grote schilderklus afronden en dan onkruid wieden… Het kweekgras heeft de afgelopen winter een serieuze poging gedaan om de moestuin te veroveren, maar ik sla terug.

Terwijl ik met mijn handen door de aarde woel, weet ik weer waarom ik een moestuin heb. Mijn gedachten komen ervan tot rust. Hoe lang mijn to-do-lijst ook is, het doet er even niet toe. De moestuin zorgt ervoor dat ik dicht bij de natuur kan leven – een van de redenen waarom we naar het platteland zijn verhuisd. Ik voel de warme zandgrond, ik ruik de zoete geur van bloesem, ik hoor ongelooflijk veel vogels en laat me verrassen door de zaailingen in het moestuinbed dat ik onder handen neem, van papavers tot kleine paarse viooltjes. Dit is mijn manier van aarden.

Meestal zoekt Isabelle me op als ik in de moestuin ben, maar nu zit ze heerlijk in het gras. In gedachten verzonken rijgt ze met veel geduld madeliefjes aan elkaar. Ook een manier om te aarden. Zo mooi. Daar kan geen iPad tegenop.

Moestuinmaandag?
Op Moestuinmaandag doen verschillende ‘groene’ bloggers verslag van de vorderingen in hun moestuin (groot of klein). Doe je ook mee? Je kunt natuurlijk ook op zondag foto’s maken (net als ik) en op maandag publiceren.

8 Reacties

  1. Anita Willems

    Ach, wat heb je dit mooi beschreven.
    Moestuinieren gaat inderdaad verder dan alleen zaaien en oogsten (en er over bloggen). Door met de handen in de grond te werken, verbinden we ons met de aarde. We worden ons bewust van tijd, van het ritme van de seizoenen.
    Dank je voor deze invalshoek.

    Antwoord
  2. gewoonhannah

    Ja, zo is het precies! Het helpt me los te laten wat mijn hoofd allemaal moet, want mijn handen hebben een heel ander tempo…
    Mooi verwoord!
    Prachtige foto van je dochter in dat gele weiland.
    Hannah

    Antwoord
  3. Marjan

    Helemaal mee eens, betere ontspanning is er niet. Mijn hoofd is altijd leger als ik terugkom van de tuin en voller met borrelende ideeen!
    Ik vind je houding ook wel heel erg zen en inspirerend. Het komt zoals het komt, first things first!

    Antwoord
  4. Elisa

    wat heb je dit prachtig beschreven

    Antwoord
  5. Anoniem

    Leuk verslag. Werken in de tuin is eigenlijk niet werken, zeg ik dan 😉

    Antwoord
  6. Petra van Heijningen

    Ik ben nog op zoek naar een goed woord voor 'in de moestuin werken'. Werken klopt voor mijn gevoel niet helemaal, maar 'tuinieren' is het ook niet!

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 5 =

Bouw een bloeiboog

Bouw een bloeiboog

De paardenbloemen bloeien! En dat is goed nieuws voor de bijen, vlinders en andere insecten die naarstig op zoek zijn naar nectar en stuifmeel. Ik laat de paardenbloemen dan ook zoveel mogelijk staan, waardoor ze onderdeel worden van de bloeiboog op ons landje....

Inheemse Zaaiweek, doe je ook mee?

Inheemse Zaaiweek, doe je ook mee?

Denk je bij zaaien aan het voorjaar? Dat is niet zo gek, want eenjarige zomerbloemen en groente kun je het beste in het voorjaar zaaien. Wil je inheemse bloemen zaaien, dan is september dé maand om te zaaien. Om daar aandacht voor te vragen is de Inheemse Zaaiweek –...